zaterdag 10 maart 2012

Wie niet groot woont...

... heeft maar best een handige schoonvader. Of hoe gaat dat spreekwoord ook alweer.

Vorig jaar, zo ongeveer deze tijd, werd ik een naaimachine rijker. Blij als een kind was ik ermee! Vorige zomer kreeg ze het gezelschap van een overlock, nog meer blijheid. Maar toen presenteerde zich natuurlijk de vraag: waar zet ik ze, allebei?

We wonen niet zo groot, en alle ruimte is eigenlijk al ingenomen. Op zolder zou nog kunnen, maar ik ken mezelf: ik ben te veel gezelligheidsmens, en van naaien zou er niet veel in huis komen als ik daarvoor altijd 2 verdiepen hoger dan man en kind zou moeten gaan zitten.

De twee machines werden dus na elk gebruik terug in draagzak en doos weggeborgen, en zo in de vestiairekast gezet. Ook niet echt goed voor de productiviteit, believe me. Vlug eens een half uurtje naaien, ik ontzag het al, want daarvoor moest ik eerst alles weer uithalen, verlengkabels leggen tot aan de keukentafel, enz. Om nog maar te zwaaien van alle naaigerief dat zowat over het hele huis verspreid ligt.

Nog een chance dat ik een handige schoonvader heb! Ik liet een ballonnetje op, dat dat toch ambetant was zo, dat ik geen plekje had voor m'n machines. En zie hier het resultaat:


Hij diepte uit zijn garage 2 kubussen op "die eigenlijk toch al lang in zijn weg lagen". Onverwijld reed hij naar een doe-het-zelf-zaak om zeer stevige, goede wielen voor onder het kastje...


..., monteerde die onder een van de kubussen, mat de hoogte op, zaagde van de andere kubus exact af hoeveel nog nodig was om het kastje/tafeltje de perfecte hoogte te geven, en monteerde dat bovenop de eerste kubus. Perfect, ik zeg het u, want dat is de geknipte ruimte voor "works in progress", doosjes met garen, enz. Uit de onderste kubus naaide hij daarna nog een vorm uit, ruimte voor mijn voeten.

En toen kwam mijn schoonmoeder in beeld. Samen met haar kocht ik wijnrood, zacht fluweel, en zij niette dat mooi in de kubus, met nog wat mousse ertussen, "ahja, uwen overlock moet toch zacht staan". Handig, een schoonmoeder die al tien jaar cursussen zetels stofferen volgt, zij moest geen 2 seconden nadenken over hoe ze die stof daarin zou krijgen.Ik was al doodcontent, en toen maakte mijn schoonvader er nog wat extra werkblad aan vast, inklapbaar en al.


Meneer Piepow verfde het kastje in dezelfde kleuren als onze muren, en voilà, af!

Uitgeklapt past het kastje perfect tussen onze twee keukenkasten, wat ideaal is, want daar heb ik het meeste licht.

De overlock moet ik er natuurlijk nog uithalen als ik hem wil gebruiken, en dan komt de verlengkabel ook weer in beeld, maar bon, 't is toch al heel wat beter dan voorheen.

En als ik niet aan het naaien ben, kan ik het kastje gewoon weer tot in de hoek rollen, waar het in niemands weg staat.


Heel content, ben ik ermee!

En nu nog een oplossing voor al m'n stofjes en ander naaigerief, maar ook daar wordt aan gewerkt!

26 opmerkingen:

 1. WAAUW !

  Het ideale plan!
  Het ideale kastje!
  En zo te horen de ideale schoonvader, schoonmoeder én man!

  Nu op naar het ideale naaiwerk ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. super goed gevonden en wat een creatieve familie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, amai Tine, je hebt het getroffen met je schoonouders! Superknap gedaan. En mijn stoffen zitten in bakken van de Ikea gesorteerd (licht katoen, canvas, fluweel en fleece, tricot,...) Dat lukt wel, en je kan stapelen é

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een mega leuk ding!!! Heerlijk zo'n crea familie en helemaal dat ze je zo steunen in je eigen hobby!
  Tja stofjes... dat is hier ook beetje probleem. Nu heb ik 2 grote bakken die ik onder het bed van mijn dochter kan schuiven. Maar ja dat doe je al niet gauw dus staan die nu bij mij in de woonkamer. En daarbij heb ik in mijn voorraad kast 1 plank voor mezelf gereserveerd waar ik stofjes neer leg die ik binnenkort hoop te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk zeg, ik ben ook blij dat ik mijn eigen naaiplekje heb. Vroeger naaide ik op de tafel waar we aan eten, altijd weer opruimen en plaats maken. Dat was niet handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo goed gevonden! Ik gebruikte een karretje van ikea om alles op te deponeren, maar dat was zonder werkblad. Dus dit vind ik echt goed!
  http://balletoile.blogspot.com/2011/10/het-naaikarreke-en-zicht-op-beterschap.html. Onertussen heb ik mijn plekje wel op zolderkamer geïnstalleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldig!!! Hier wordt je direct blij van. Geniet van je werkruimte!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, zo tof! Hier voorlopig nog naaien aan de keukentafel, dus veel opruimwerk voor en na, met de gekende gevolgen voor de productiviteit...

  Tutorial? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Maar zo tof zeg! En zo goed gevonden!(oh, en ik herken het plaatsprobleem helemaal :) )

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Super zo'n schoonvader! Zalig dat je niet telkens alles moet uithalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw, super gewoon ... perfecter kan niet! Is je schoonvader te huur?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lol, dat lijkt een beetje op zo'n ziekenhuisnachttafeltje. Maar het ziet er superhandig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wooow, knap bedacht, gemaakt en bekleed. Ik kan me voorstellen dat het een heel ander gevoel is om even toch nog snel aan de naaiwerk te beginnen. Veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wow!!! Dat ziet er heel properkes uit! dikke pluim aan de schoonaouders!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. wat een fantastische schoonouders hebde gij daar ;-) liefs, mimi xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 16. dat noem ik handig! want zo herkenbaar dat je met snoeren uitrollen en sjouwen al zo lang bezig bent dat je bijna niet aan het naaien toe komt...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. He, wat een super handig meubeltje!

  Misschien kun je nog iets doen met de snoeren als je bijvoorbeeld bereid bent wat gaten te maken in het kastje? En als er ruimte voor is binnenin?

  Als je geen bemoeienis wilt, stop hier maar met lezen hoor! Maar ik dacht aan het volgende: je legt onderin het kastje een verlengsnoer met twee "stopcontacten". Door een gat in de achterkant steek je het snoer en de stekker hiervan. (Met een handig haakje aan het kastje kun je het snoer er nog omheen rollen en ophangen).
  Dan steek je de stekkers van beide naaimachines alvast in het verlengsnoer. De pedalen leg je los onderin het kastje om te pakken als je aan de slag gaat - als er dus plek voor is. De stekers van de snoeren die dan in de machine moeten, steek je van allebei de machines alvast door een gat bovenin het kastje, bijv aan de zijkant of achteraan als dat minder in het zich staat.

  Als je aan de slag wilt hoef je dan alleen het verlengsnoer van achteraf te pakken en in de stroom stoppen. En als je van machine wisselt ligt het andere snoer er ook altijd al.

  Heel praktisch, zo zie ik dat dan gelijk voor me... Maar je kastje wordt er wel een stuk minder mooi van hoor. Ik geef je gelijk als je dan toch maar liever iets moeilijker wilt doen. Misschien kun je wel hetzelfde doen maar dan alle snoeren uit de voorkant laten komen en de snoeren wel gewoon in de machines laten zitten. Wordt wel iets rommeliger en raakt vast in de knoop...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Sorry voor het lange verhaal... Haal maar weg als je het gezien en niet interessant vind hoor.

  BeantwoordenVerwijderen