zondag 4 september 2016

Over een heel speciale eerste september

Eén september, dat is ten huize Piepow altijd wel een beetje een speciale dag. Voor mij is het de tiende keer dat die datum het begin van een nieuw werkjaar aanduidt, voor Lilith de vijfde keer dat ook zij op deze datum start aan een nieuw jaar op school. Maar dit jaar was het wel een heel speciale, want ook onze kleinste bandiet, dat klein duracellkonijntje van ons, begon vorige donderdag, voor de allereerste keer, aan het schooljaar.

Stijf van de stress liep ik, de afgelopen week. Met ons specialleke is zo'n schoolstart helemaal niet evident. Ik schreef hier al dat dat o-zo-fantastische (NOT!) M-decreet ervoor zorgt dat hij totaal geen begeleiding krijgt in klas, en dat wij het dus allemaal zelf moeten regelen. Dat we daar ongelooflijk veel tijd en energie in moesten steken. Moe werd ik ervan, aan het einde van het vorige schooljaar. Maar zie, het lijkt allemaal een beetje op zijn pootjes te vallen, al was de voorbije week niet leuk. Uiteindelijk heeft hij het, zijn eerste twee voormiddagen op school, nog wel goed gedaan. Hij is heel erg onder de indruk van al wat hij ziet en hoort, maar heeft nog geen grote baldadigheden uitgehaald, dus een grote oef.


Zet daarnaast dat ikzelf ook weer slecht nieuws kreeg, weer twee scholen moet combineren en dat de helft van mijn uren interimuren zijn waarvan ik maar zeker ben tot eind november, en jullie zullen begrijpen dat vorige week een week is geweest die ik snel wens te vergeten. Het eersteschooldagkleedje voor Lilith werd niet genaaid wegens te veel stress om eraan te beginnen, en ook de Billie die ik voor Ernest had willen maken, is nog niet in zicht. Mijn naaimachines staan het verkeerde soort stof te vergaren, maar gelukkig is daar ook nog mijn Cameo, die net wel goed mocht draaien vorige week.

Er moesten cadeautjes worden gemaakt voor de crèche, waar ze net geen volle drie jaar zo goed voor ons manneke hebben gezorgd. Ik bekleefde drie potten met "Het was Chokotoff bij jullie", in de kleur van de drie groepen in de crèche, en testte de penhouders van de Cameo uit om een kaartje te schrijven.


En ook Ernestjes nieuwe spulletjes moesten worden gelabeld, liefst met zijn symbooltje.


Ondertussen is de kop eraf, zijn we alledrie weer gestart, en hopen we dat het zo goed blijft gaan met ons kleine ventje als het de eerste paar dagen ging!32 opmerkingen:

 1. Ik hoop mee dat het volgende week een rustige en goeie week wordt in jullie drie klassen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een week. Zeker als je zorgen voor je kind moet combineren met niet zo leuk nieuws voor jezelf. Ik duim dat jullie daar snel weer op jullie effen komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super leuk, voor Ernest, dat zijn eerste dagen in de klas goed verlopen zijn, een goede start dus! En ook hier zorgt de eerste schoolweek voor de nodige stress...
  Groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk te lezen dat Ernest zo'n goede start genomen heeft! En samen met jou duim ik voor meer standvastigheid qua werkuren voor jezelf! Jammer toch dat die eerste jaren in het onderwijs (en voor jou duurt dit dan al 10 jaar blijkbaar) zo'n ploeterjaren zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bravo voor Ernest! En voor jou valt alles hopelijk ook snel op z'n plooitjes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niet evident hé, zo allen terug in 'het systeem' stappen. Ik duim voor Ernest, dat hij zich goed mag voelen in zijn klas!
  Ik duim voor jou, dat er toch gauw eens wat meer werkzekerheid is! Nog geen tadd? Bij ons zijn er nochtans vrij veel nieuwe gezichten gestart!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nope, nog geen TADD. Na dit schooljaar moet dat eindelijk wel in orde komen. Dat zal dan toch al een heel verschil zijn!
   Waar geef jij nu ook alweer les?

   Verwijderen
 7. Ai, niet zo'n goed-nieuws-weekje!! Hopelijk betert het voor jou, qua uren!
  Wel super dat je kleinste 'bandietje' goed gestart is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tot eind november blijft het zoals het nu is, daarna kan ik alleen maar hopen dat er nog iets uit de bus komt...

   Verwijderen
 8. Ik duim voor volgende week, het zonneke zal al zeker van de partij zijn, dat geeft vanzelf al een positieve boost. Super symbooltje heeft Ernest ook, doet me weer denken aan neefje Frits wiens eerste woordje "kerstboom" was en rara wat was zijn symbooltje toen hij starte in de eerste kleuterklas.....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik weet er alles van van die spanningen wanneer je een kindje met speciale noden naar school moet laten gaan. En dat gaat zo elke keer als ze van kleuter naar lager en dan nog eens van lager naar middelbaar gaan. Want zo ver zijn wij al. Ik heb het altijd gezegd dat het M-decreet geen goede zaak is. De scholen zijn daar niet op voorzien, hebben geen middelen en geen kennis. Hoewel ik overtuigd ben dat ze hun uiterste best doen, je kan het de school of leerkrachten niet kwalijk nemen het is "het systeem". Als je dan ziet wat er in het bijzonder onderwijs kan al is het maar alleen aan aangepast materiaal.... maar ach, ik ga hier geen klaagzang houden. Wat belangrijkste is is dat Ernest de eerste dagen goed doorstaan heeft. Jammer dat jij zoveel onzekerheid hebt, ook weeral een nadeel van "het systeem". Ik hoop dat er snel goede vooruitzichten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! En nee, we kunnen de school en de juf zeker niets kwalijk nemen, het is zonder meer fantastisch om te zien hoe graag zij zouden willen dat het lukt voor Ernestje.

   Verwijderen
 10. Hè meid, hou je taai, zou ik kunnen zeggen. Of juist slap, naar je wens ;) Sterkte ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hè meid, hou je taai, zou ik kunnen zeggen. Of juist slap, naar je wens ;) Sterkte ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kan me heel goed voorstellen dat het allemaal helemaal niet evident was, amai! Al die dingen gecombineerd... Zelfs al die dingetjes op zich zouden bij lij al elk genoeg stress bezorgen! Zo jammer dat het voor zoveel leerkrachten telkens weer afwachten is, puzzelen, en zoveel meer. Hopelijk vinden ze daar ooit toch eens een oplossing voor, want dat lijkt me echt ongelooflijk demotiverend! En voor de hele problematiek van dat M-decreet en zo, daar ken ik niet veel van, maar het lijkt me niet meer dan logisch dat elk kindje, met en zonder 'beperking' (al klinkt dat zo'n beetje raar om dat zo te schrijven... Hoe wil je dat eigenlijk, als mama, zelf het liefst 'omschreven' zien? ) de juiste en goede plek krijgt, met de juiste omkadering. Moet enorm vermoeiend zijn als je al die dingen ook zelf nog eens moet uitpluizen en installeren en alles... Ik hoop in elk geval dat alles op z'n pootjes terecht komt... Veel moed!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Beperking" is goed hoor, geen nood :-) Ik vind dat al beter dan "handicap", hoewel dat uiteindelijk allemaal over hetzelfde gaat.

   Verwijderen
 13. Mo ziet em gaan! Schitterend! Ik hoop met je mee dat alles goed blijft verlopen, zonder baldadigheden en zo. Ook een dikke pluim voor jou hoor, een start van een schooljaar als leerkracht is veel stress en werk mag ik ondervinden. Ik bewonder je positiviteit en wilskracht!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. thumbs up voor het vinden van een goeie routine
  Eens dat er terug is, zal de rust hopelijk weerkeren

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh Tine, ik hoop dat je ook snel op werkvlak een beetje zekere grond onder jouw voeten hebt, want dit is echt niet iets om er nog bij te hebben. Positief blijven en misschien eens horen of er hier dichter geen vrije uren zijn voor jou, ik duim voor je! Voor Ernestje heb je alles haarfijn geregeld, ik hoop dat hij het ook de volgende dagen goed stelt, ik heb er veel aan gedacht! Vele groetjes aan het hele gezin!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. dat onderwijs hier is toch werkelijk vreselijk georganiseerd eh... En ik hoorde onlangs de minister op de radio vertellen dat alles op zn pootjes terecht komt want dat de leraren nu gaan opgevolgd worden en begeleiding krijgen! want ja, daar loopt het fout hoor mevrouw de minister... Dat is zeer sarcastisch bedoeld, moest het niet duidelijk zijn! Courage daar! Ik duim dat je werk krijgt voor de rest van het zchooljaar! en dat jouw duracellkonijn dat fantastisch gaat doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O ja, ik hoorde haar dat ook zeggen, en heb eens "hartelijk" gelachen...

   Verwijderen
  2. Ik krijg zeer agressieve neigingen als ik zo'n dingen hoor verkondigen. Ik zit er dan ook al 11 jaar in. Gelukkig doen we 't nog graag, en blijven we gaan, in de (naïeve?) hoop op better times ahead...

   Verwijderen
 17. Ik duim zo hard mee dat voor jullie alles in de plooi mag vallen! Het M-decreet trekt op geen z*k, daar is iedereen het over eens, behalve de minister klaarblijkelijk… Succes x 3!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hopelijk verlopen de volgende weken/maanden iets minder hectisch ! Alleszins heel veel succes voor jullie alle drie dit schooljaar !

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh, wat een toffe cadeautjes!! Chocotoff!!

  Ik hoop dat alles wat in zijn plooi valt en dat je ook wat stabiliteit in je job krijgt...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Amai, de eerste schooldag al voor Ernest! Wat vliegt de tijd!!! Ik duim dat iedereen bij jullie daar zijn draai vindt en kan genieten van het komende schooljaar! Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Zo snel gaat de tijd, Ernest naar school! Sterkte met alle perikelen, hopelijk snel ook weer veel momenten om van te genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Veel succes met de start voor jou, Lilith en Ernestje!! Ik hoop echt dat het vlotjes verloopt en dat je eindelijk meer vaste uren kan krijgen na november. Dat zou denk ik al een grote stress minder zijn. Het M-decreet is gewoonweg schandalig en hoor het langs alle kanten, maar dat bereikt precies Brussel niet... Enkele vriendinnen van mij zijn ook leerkracht en zijn er ook niet over te spreken. Veel Succes nog en hopelijk de volgende keer een positief bericht en anders schrijf je maar je frustraties van je af ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hey meid, je weet, ik snap je volledig! Dat M-decreet is gewoon belachelijk en heel belastend voor de juffen en scholen. Meer uren, meer middelen, daar knelt het schoentje. Wie is de dupe? Juist ja, het kind. Wat is er gebeurd met "elk kind zijn talent laten ontplooien"? Maar bon, terug on topic: Ernest doet dat goed hé, en hij weet zonder twijfel zijn juffen te charmeren, kleine kapoen! (En ja, ik ga wellicht uw Chokotoff idee pikken eens dat kleine meisje van mij afscheid neemt in de crèche... Nog een klein jaartje...)

  BeantwoordenVerwijderen