dinsdag 28 juni 2011

Smocken

Het kleedje is ondertussen terecht. Opluchting alom. Ik had het 's morgens in de auto gegooid omdat ik van plan was na school bijpassende biais te gaan zoeken, en ben dat daarna glad vergeten. Zucht. Al die frustratie voor niets. De afwerking zal niet voor direct zijn, 't schooljaar loopt ten einde dus 't zijn drukke dagen. Ach ja. De foto's komen eraan.

Gisteren dan maar iets nieuws uitgeprobeerd. Ik zag her en der mooie smockrokjes, -kleedjes en -bloesjes passeren, en dacht prompt: dat moet ik ook kunnen. Het resultaat is zo leuk, en echt zomers. Een tijdje geleden al kocht ik elastisch garen, en proberen maar.

Ik was bang dat mijn oud machientje er geen weg mee zou weten, maar hij/zij doet het fantastisch goed! Ok, weliswaar enkel nog maar een klein proeflapje, maar als het daar lukt, dan zie ik dat smockrokje voor Lilith dat ik al zo lang in m'n hoofd heb ook wel lukken.

Nu heb ik nog wel een vraagje. Ik heb, volgens de aanwijzingen die ik her en daar vond, op een eerste proeflapje wat evenwijdige lijnen getrokken en daarop rechtdoor gestikt. Dat trekt mooi samen, zoals ik dat ook zie op de links hierboven.
Maar toen ik mijn machine een paar maanden geleden in huis haalde, heb ik natuurlijk heel de handleiding doorgespit, en daar staat een smocksteek in. Daar staat niet bij dat je dat met elastische draad moet doen, ze noemen het "een speciale siersteek die bijzonder decoratief is voor kinderkleding". Nieuwsgierig als ik ben heb ik die steek ook uitgeprobeerd, en dat ziet er dan zo uit:


Wat strakgetrokken

en zoals het eruitziet als ik er niet aan trek.

Het trekt ook samen, maar bijlange na niet zo veel als het identieke stofje met de gewone rechtdoorsteek.

Voor het rokje voor Lilith ga ik denk ik toch maar gewoon rechtdoor stikken, dat zal het meeste effect geven. Maar wat is die siersteek dan? Die is misschien helemaal niet bedoeld voor elastische draad? Of is dit iets wat ik, als beginnend naaister, gewoon nog helemaal niet ken?

Ik vind het op zich wel een leuke steek, die ik misschien wel eens als gewone siersteek ga gebruiken, met contrasterende draad of zo. Bij een van de vele projecten die nog door m'n hoofd dwalen en hopelijk ooit echt uitgewerkt worden...

1 opmerking: