dinsdag 9 augustus 2011

Piepow vs. tricot

Na het lezen - en ettelijke malen herlezen - van deze post besloot ik dat ik mijn tricot-fobie maar overboord moest gooien en het gewoon moest proberen. Mijn naaimachientje is heel oud, maar heeft wel een stretchsteek, en ik wilde wel eens uittesten of dat werkte.

Op reis kocht een goedkope lap tricot, en bij La Fille Hella vond ik een werkbeschrijving voor een niet al te moeilijk uitziend tricotrokje. Vol goede moed begon ik eraan.

Maar pffff. Toch niet eenvoudig, dat werken met tricot. Het uitknippen alleen al. Je plooit dat dubbel om aan de stofvouw te knippen, en al wat dat doet is verschuiven en rimpelen en opbollen en meer van dat. Niet gemakkelijk, en ik was al aan 't zweten. Tijdens het knippen! 't Zag er niet goed uit.

Gelukkig maakte mijn machine veel goed. Die stretchsteek werkt echt geweldig! 't Is eigenlijk een soort Processie van Echternach: 2 steken vooruit, eentje achteruit. Ook hier weer verschoof die stof dat het niet leuk meer was (en zo'n stretchsteek lostornen is geen lachertje!), maar ik werd er al snel meer bedreven in, en ik kreeg er zelfs plezier in!


Op 't eerste zicht ziet het rokje er goed uit. Maar op 't tweede en derde zicht heel wat minder... Het is veel te wijd, het zakt echt af. Waar het probleem zit, weet ik niet, ik heb alles goed gemeten, maar soit. De rok en de tailleband aan elkaar hangen viel redelijk mee, maar op het laatste had ik wel wat stof te veel aan de rok, zodat daar een serieuze neep zit die daar niet hoort te zitten. En ik heb de rokdelen onderaan niet voldoende afgerond, zodat hij aan de zijkant in punten hangt.


Afwerken ga ik hem dus niet. Misschien neem ik hem nog mee naar de les en vraag ik aan m'n lerares of er nog iets aan te redden valt, want ik vind de stof nog steeds leuk. 

Niet content dus! Wel van de stretchsteek van m'n machine, maar niet van het resultaat. Werken met tricot: er is nog werk aan...

7 opmerkingen:

 1. Oefening baart kunst, dus volhouden ... met een goedkoop tricootje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij tricot moet je altijd een maatje minder maken dan je gewone maat omdat de stof nog meerekt. Ik weet niet of je dat gedaan hebt?
  En inderdaad oefening baart kunst! Hopelijk valt het rokje nog te redden hoewel het er zo op het eerste zicht wel goed uitziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @JoChapeau: goedkope tricootjes, inderdaad, ik waag mij nog niet aan de duurdere exemplaren!

  @La fille Hella: ik denk inderdaad dat daar het probleem zit, ik heb gewoon mijn taille en heupen gemeten zonder eraan te denken dat dat ook nog meerekt. Volgende keer probeer ik die beide afmetingen wat minder te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar op foto ziet er toch mooi uit !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toch ziet het er op de foto erg mooi uit.
  Inderdaad tricostof is een ramp, tot voor kort durfde ik me er ook niet aan te wagen, tot ik een voetje voor mijn Bernina kocht op aanraden van een vriendin, een boventransportvoet nr. 50.
  En nu zoef ik over tricot heen, niks geen stof meer die zich opstroopt, een echte aanrader.
  (moet wel toegeven dat het een duur voetje is ongeveer 100 euro)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb dat met mijn eerste rokje ook gehad, het tweede ging al wat beter... 3de keer goede keer! ;)
  Je moet een paar cm's minder doen dan je gemeten hebt (en meten zonder jeans of dergelijke aan, geeft extra cm's). Je zal zien, dat paar cm's minder doen zal helpen... Met het tweede rokje had ik zelfs 4cm er afgehaald... Voor over de heupen te krijgen wat minder, ik heb twee bredere plekken daar, maar dan doe ik het wel langs boven :p

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ikke: ik heb nu een overlock gekocht, dat zou ook al veel moeten helpen. Ik moet van mezelf nu wel wachten met weer zomaar iets proberen tot na de eerste naailes (volgende week), dan ga ik mijn lerares wat tips vragen.

  @Flexje: ik herken het probleem van de bredere heupen... :-) Ik had er inderdaad geen centimeters afgedaan, en dat zal het grote probleem wel zijn. Volgende keer hopelijk een beter resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen