maandag 2 december 2013

Kikker Leest: boekentips

Ik kondigde het hier al aan: ook dit jaar nam ik weer deel aan Kikker Leest, en ik deel mijn ontvangen boekentips graag met jullie.

Van Marjan van "Van Links naar Rechts" kreeg ik als tip Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez. Als student in de vertaalkunde, Spaanse  taal, moest ik heel wat Spaanse boeken lezen, waaronder natuurlijk ook wat werken van Márquez, maar deze was daar niet bij en ook achteraf heb ik hem niet gelezen. Misschien moet ik daar toch nog eens werk van maken! Want ja, heel af en toe waag ik me nog eens aan een Spaans boek, de eerste 20-tal bladzijden is dat echt doorbijten maar dan ben ik vertrokken en vind ik het gewoon heerlijk om nog eens Spaans te lezen...

Grietje van Fotootje Vandaag stuurde me drie tips:
 • De Zeldzame Vogel - Jostein Gaarder
 • The Children's Book - A.S. Byatt
 • De avonturen van Tom Bombadil - J.R.R. Tolkien
Het zijn drie boeken waar ik nooit uit mezelf naar zou grijpen, en ik ben dan ook heel benieuwd!

En van Henny kreeg ik ook twee tips:
 • De Bakkersdochter- Sarah McCoy
 • Leven voor een habbekrats - Kath Kelly

Zelf stuurde ik mijn brief véél te laat. Mijn slachtoffers zullen al wel gedacht hebben dat hij nooit meer zou komen. Ik ga ze ook drie tips: Tonio van A.F.Th. van der Heijden; De ontdekking van de hemel van Harry Mulish en The Secret History / De verborgen geschiedenis van Donna Tartt.
Had ik de brief nu moeten schrijven, was er zeker Vrijheid van Jonathan Franzen bijgekomen. Ik heb hem net uit en heb er echt van genoten. Ook een aanrader, zoveel is zeker.

En jullie? Wat is jullie ultieme boekentip?

12 opmerkingen:

 1. Fijn al die leestips. In mijn studententijd was 'De ontdekking van de hemel' verplichte kost. Die klepper hebben we helemaal ontleed. Ook 'De verborgen geschiedenis' stond er op de lijst. Maar daar ben ik ergens in het begin blijven steken. Misschien toch nog eens beginnen?
  Tegenwoordig lees ik vooral jeugdliteratuur (beroepsmatig een moetje, maar dat vind ik helemaal niet erg, in tegendeel). In de klas lees ik ook regelmatig voor. Ja, aan tieners. En dat werkt! Ze krijgen echt zin in boeken. En daar doe ik voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik deed ook mee aan kikker leest en mijn tips en ontvangen tips kan je ook terugvinden op mijn blog. Ik ben de laatste bladzijden aan het lezen van Tonio, ik vind het ook een aanrader. We hebben precies een beetje dezelfde smaak want Vrijheid staat nog ongelezen in mijn kast. Ik wil zoveel boeken nog lezen, het is altijd moeilijk kiezen welk boek als volgende aan de beurt is. Stoner vind ik nog een aanrader en ook De Boekendief.
  http://koekjehaakjemaakje.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de Boekendief is ook super hé! Heb ik ook met veel plezier gelezen. Stoner ken ik nog niet, dankjewel voor de tip.

   Verwijderen
  2. Boekendief is prachtig he! En die AS Byatt zit ook al lang in mijn achterhoofd.
   Ik moet ook nog dringend eens bloggen over mijn kikkerpost, o wat gaat de tijd snel.

   Verwijderen
 3. Zout op mijn huid, las ik deze zomer in het zonnige zuid-Frankrijk. Een boek over een parisienne die verliefd is op een bretonse zeeman. Prachtig, leest heel vlot.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci, heb hem er ook al bijgezet op mijn - veel te lange :-) - te-lezen-lijstje.

   Verwijderen
 4. Liefde in tijden van Cholera is een prachtboek, al zou ik het helemaal niet in het Spaans kunnen lezen, jammer genoeg ...
  Lelieblank scharlakenrood van Faber vond ik ook heel mooi.
  En zogezegde jeugdliteratuur (al zou ik die niet echt aanraden aan jonge 'onschuldige zieltjes' ..): de groene bloem trilogie van Floortje Zwigtman, mijn favoriet aller tijden ... (homoseksualiteit ten tijde van Oscar Wilde)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lelieblank Scharlakenrood heb ik lang geleden gelezen, ik zou niet meer kunnen zeggen waarover het ging... De groene bloem-trilogie ken ik nog niet.

   Verwijderen
 5. Moh, heb jij ook vertaalkunde gestudeerd? Ik heb een diploma Engels-Frans op zak :) Spaans heb ik 1 jaar geprobeerd, maar bleek toch niks voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaja, ook een vertaler, al werk ik niet als vertaler. Jammer dat het Spaans je niet lag, ik vind het een heerlijke taal!

   Verwijderen
 6. leuk, nog boeken voor het te-lezen-lijstje! Van A.S. Byatt las ik ooit - en graag - 'Obsession'. The Children's Book ken ik nog niet, maar daar ben ik nu ook benieuwd naar...

  BeantwoordenVerwijderen