zondag 6 juli 2014

to e-read or not to e-read?

Dat is hier lang the question geweest.

Ik lees graag. Héél graag. Ik kan mezelf compleet verliezen in een boek. Maar ik las jammer genoeg veel te weinig. Druk bezig met de kinders, het werk, het huishouden enz. Lezen, dat kwam er vaak hele periodes niet van.
En als ik dan eens tijd had om te lezen, dan was er een ander probleem: geen boek bij de hand. Ging ik er halen in de bibliotheek, dan had ik gegarandeerd een boete aan mijn been, want ik had ze nog niet kunnen uitlezen tegen het moment dat ze terug moesten - en dat verlengen, daar dacht ik meestal te laat aan. En zo'n dikke turf van een boek overal mee naartoe nemen, dat is ook al niet evident meestal, dus ook daar wrong dat spreekwoordelijke schoentje.

En dus, na lang twijfelen, kocht ik een goeie maand geleden een e-reader. Ik las reviews, vergeleek productkenmerken, en koos uiteindelijk voor de Kobo Aura.
Heel waarschijnlijk is de Kindle beter, maar ik kocht hem niet uit principe. Amazon beschermt duidelijk de eigen producten, en je kunt dus geen epub lezen op Kindle, tenzij je ze eerst converteert. Ok, op zich geen probleem, maar ik kan daar niet goed tegen, tegen dat soort dingen. Geen Kindle voor mij, dus.
Ik dacht ook nog na over Nook, stond zelfs bijna op het punt er een te kopen, maar las dan toch een paar nogal heel negatieve reviews, en ook de Nook verdween als valabele kandidaat.
Kobo, dus. De Aura, niet de Aura HD, die is groter en dus ook iets minder handig, vermoed ik. Ik ben best content met mijn nieuwe leesvriend. Het scherm doet wat het belooft: mij heel lang laten lezen zonder pijn aan m'n ogen, en het is ook perfect leesbaar in zonlicht, en dat is fijn. Het licht is met een simpele druk op een knopje aan en uit te zetten, en daarna gemakkelijk feller of minder fel te zetten. En anders dan bij een tablet, schijnt het niet fel in je ogen, het zorgt er simpelweg voor dat je de letters nog ziet. Fijne technologie is dat!
Simpel in gebruik is hij ook. Een beetje ambetant is wel dat het startscherm altijd maar verandert. Het is opgebouwd uit een soort tegels, en zodra je een boek uitleest of toevoegt bv., verspringen die met zijn allen van plaats. Hm. Misschien ben ik een beetje neurotisch, maar ik vind dat niet zo tof.



Ik had eerst nog de nodige schroom, want zou ik dat niet missen, de geur en het gevoel van een écht boek? Dat bladeren in een nieuw boek? Maar nee - gelukkig maar. Ik mis dat eigenlijk niet. Ik las tot nu toe 7 boeken op mijn e-reader (dus ja, het helpt echt om meer te lezen!), en nog geen moment heb ik mij beklaagd dat ik dat elektronisch deed. Ik ben dus een rasechte e-readerbekeerling geworden.

Het laatste boek dat ik erop las, is "Zomerhuis met zwembad" van Herman Koch. Een aanrader! Ik wist helemaal niet wat ik moest verwachten, maar het boek boeide me echt. Daarnaast las ik ook nog:

  • Bram Dehouck, "Een zomer zonder slaap" : bwa, heel vlot en zo maar het einde vond ik echt niet goed, dus uiteindelijk best ontgoochelend.
  • Stephen Chobsky, "The Perks of being a wallflower" (vertaald als "De belevenissen van een muurbloem"): ook al bwa. Ik wilde dit boek al heel lang eens lezen, maar ben niet overtuigd. 
  • Joyce Maynard, "Een lang weekend" : tof boek, leest heel vlot. Misschien wat onrealistisch verhaal, maar wel leuke lectuur op momenten dat je vooral wil lezen om je gedachten eens te verzetten - ik las het midden in de examenperiode en dan was het echt perfect.
  • Elsa Osorio, "Luz" : waw! Heel mooi. Aangrijpend. Spannend. Over de periode van de verdwijningen in Argentinië, maar het wordt nooit té zwaar. Een aanrader.
  • Kathryn Stockett, "Een keukenmeidenroman" : een fijn boek. Over een periode waarover ik niet veel weet, maar heel goed beschreven. Bij momenten was ik bijna plaatsvervangend beschaamd, die blanke vrouwen met hun ideeën over hun zwarte meiden, en dan te bedenken dat dat toen echt realiteit was. Fijne lectuur.
  • Jonas Jonasson, "De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween" : bwa. Heel onrealistisch, mijn stijl niet. Ik las het omdat verschillende leerlingen het lazen, maar ben totaal niet overtuigd.
Gisteren las ik - op 1 dag! - "Dit zijn de namen" van Tommy Wieringa. Héél goed, ik kon er niet mee stoppen. Ik las het op papier, ik kon het lenen en heb papieren boeken natuurlijk niet afgezworen. Zo ligt hier nu "Tongkat" van Peter Verhelst te wachten, geen idee wat ik daarvan moet verwachten. 

Soit, genoeg over mij en wat ik zoal lees. Ik heb jullie ook nog nodig. Ik heb zo'n vermoeden dat velen van jullie ook graag lezen. Hebben jullie aanraders? Welk boek beet in jullie been en liet jullie niet meer los? Welk boek raden jullie aan iedereen aan? Laat maar horen! Ik heb inspiratie nodig...

15 opmerkingen:

  1. De nieuwe Nicci French-serie over Frieda Klein is wel goed. Zelf lees ik op dit moment Val der Titanen van Ken Follet., een roman over de aanloop naar en het verloop van WOI vanuit het perspectief van verschillende personages. Heel meeslepend! Dat van die verlenging en boetes is heel herkenbaar :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik houd zelf ook erg van boeken (de papieren dingen), maar ging meteen overstag toen ik een boek gelezen had met de ereader. Inderdaad ook goed te doen in de zon en scheelt je heel wat kilo's bagage op vakantie!

    Dit jaar weinig gelezen op vakantie omdat ik voor het eerst ook haakwerk mee had, maar dat ga ik nog wel inhalen.

    Veel leesplezier!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kocht zo'n drie weken geleden ook ein-de-lijk een eReader, ook een Kobo om dezelfde redenen als de jouwe, maar dan een Glo. En dat veranderende startscherm, daar heb ik me ook al aan geërgerd. Maar misschien is dat een instelling, ik heb er nog niet naar gezocht :)
    Dus jeej voor Kobo en jeej voor meer lezen dankzij eReaders! Ik ben benieuwd naar meer tips, al ben ik wel een tragere lezer (maar wél sneller nu met de eReader).

    Dat boek van Jonasson staat hier al lang op het leeslijstje. Ik hoop dat het mij wat beter bevalt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb ook een e-reader maar dan de Sony. Ik ben ook blij met mijn aankoop (vorig jaar). Ik combineer e-readen ook nog met echte boeken. Vooral voor op reis en in bed vind ik e-reader super en ook hij kan overal mee. Ik ben iemand die overal het boek dat ik aan het lezen ben meesleur, voor het geval er ergens een dood moment is en ik zou kunnen lezen, met de e-reader gaat dat wat makkelijker. Ik las een aantal boeken van jouw lijstje hier. De belevenissen van een muurbloem staat ook nog lees klaar op mijn e-reader. Jammer dat het wat tegenviel voor jou, ben benieuwd wat ik er van ge vinden.
    Lieve groetjes,
    CreativEls

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb dezelfde Kobo en ben ook verkocht!
    Omdat het er de tijd voor is, las ik onlangs 2 boeken over de eerste wereldoorlog. "Post voor mevrouw Bromley" van Stefan Brys en "Oorlog en terpentijn" (auteur ontsnapt me even).
    Beide geven echt een mooi beeld van hoe de wereld er toen uitzag, zowel de oorlog als het leven daarbuiten. Ik wist nog niet zoveel over WO I en vond het echt wel meeslepende verhalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb het lezen ook ineens terug te pakken. Ik heb net Vergeet mij niet uit van Anja Feliers. Een van de personages is een huilbaby. Griezelig herkenbaar. De kraamhulp van Esther V3rhoef ligt nu op het nachtkastje. Ook super spannend.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als je Zomerhuis met zwembad goed vond, is Het diner (ook van Koch) ook een aanrader. Verder ken ik vooral de Engelstalige auteurs. Ik ben fan van Nick Hornby, Ian McEwan, Jonathan Franzen en Jonathan Safran Foer.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hier ook ereader-fan sinds een klein jaar! Ik lees ook veel meer nu en ben daar doodcontent mee want ik was altijd een "leeskindje" (wij hadden geen tv en ik verslond echt boeken als kind) en miste dat.
    Onlangs gelezen:
    De boekendief - Markus Zusak (over de 2de WO - heel mooi in tegenstelling tot de film)
    De therapie - Sebastian Fitzek (beetje vreemd verhaal, maar leest heel vlot door de korte hoofdstukken)
    Ik heb je nooit een rozentuin beloofd - Hannah Green (heel mooi!)
    De bakkersdochter - Sarah McCoy (ook over de 2de WO, nog mooier dan de boekendief, ik moest echt huilen op het einde en ik doe dat zelden bij een boek)

    (lijkt alsof ik alleen maar serieuze boeken las, maar dat is niet zo hoor, tussendoor las ik een aantal Sophie Kinsella's, daar vlieg je doorheen en zijn altijd leuke en totaal geschifte verhalen :))

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zalig hé, zo'n e-reader? Ik zou niet meer zonder kunnen. :)

    Aanraders:
    - De Boekendief van Markus Zusak (zoals Nele al zei). Prachtig boek.
    - The Rosie Project van Graeme Simsion. Een hoog intellectuele professor met asperger syndroom gaat op zoek naar een geschikte echtgenote. Beetje voorspelbaar, maar wel lekker ontspannend. Ideaal vakantieleesvoer, lijkt me.
    - Mr. Penumbra's 24 hour bookstore van Robin Sloan. Een beetje een Harry Potter avontuur, maar dan voor volwassenen. Een heel toffe combinatie van humor, mysterie en avontuur.
    - The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society van Mary Ann Shaffer. Schrijfster Julie Ashton trekt na de tweede wereldoorlog naar het eiland Guernsey om daar een artikel te schrijven over hoe de eilandbewoners de oorlog overleefden en hoe ze de Duitsers soms te slim af waren. Het is een briefroman, dus helemaal in briefvorm geschreven. Kleurrijke personages, fijne humor en een leuk verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. ik denk er ook aan er ene aan te schaffen, mss is dit dan nu de duw in de goeie richting :D

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Tongkat heb ik eeuwen geleden eens gelezen en ik heb er mij moeten door worstelen ... Aan te raden lectuur: 'Vele hemels boven de zevende' van Griet Op de Beeck, meeslepend aangrijpend verhaal en erg herkenbaar voor de thirthy-something-lezer ...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben nog een ouderwetse papieren boeken lezer, en dan liefst nog van de bib, met ezelsoren en vlekken en al, om de één of andere reden hou ik daarvan. Ik las met heel veel plezier
    - alle boeken van Pascal Mercier, zeker Nachttrein naar Lissabon en de Pianostemmer
    - de trilogie van Tom Rob Smith: Kolyma, Kind 44, Agent 6
    - Brock Clarke: Dagboek van een pyromaan,
    - Rachida Lambaret: De man die niet begraven wilde worden
    - Jan Vantoortelboom: De verzonken jongen (situeert zich in Elverdinge, of all places)
    - Chimamanda Ngozi Adiche: Amerikanah
    - De boeken van Carlos Ruiz Zafon
    - En Herman Hesse: De Steppewolf, blijft toch één van mijn favorieten

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Tof dat je nu meer kans krijgt om te lezen!
    Ik kon een e-reader overnemen van iemand, ze vonden het handig voor mij zodat ik op de trein altijd leesvoer had, maar ik raak niet overtuigd.
    Ik ben zo zot van echte boeken en daarin bladeren, ik weet niet, ik denk dat ik dat zou missen...
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ideaal zo'n reader! Die blokken in je startscherm kun je ook laten verdwijnen door er lang op te drukken. Dan kies je als optie Blok negeren.... Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb geen e-reader...weet ook niet of dit iets voor mij is ; want ik lees alleen in bed.
    Maar ik las vorige week wel een prima boek : Het containermeisje van Belinda Aebi (thriller)

    BeantwoordenVerwijderen