zaterdag 4 maart 2017

Een rok, iemand?? (Want ik geef er eentje weg)


Schoon, hé. Menig getraind oog herkent hierin meteen de Lotta rok van Compagnie M., wie weet zien jullie zelfs dat de rok gemaakt is in een double gauze, die streelzachte kwaliteit stof. Ik kocht de stof bij Stof op Zolder, en maakte er voor mezelf een rok mee voor de opening van hun winkel in februari - februari vorig jaar, that is.

't Is te zeggen, dat was het plan. De avond vóór de opening haalde ik het patroon boven, knipte ik de stof en toog aan de slag. Dat patroon, dat had ik al lang daarvoor uitgeprint, aan elkaar geplakt en in de juiste maat overgetekend. Hm, dat die patroondelen toch wel groot waren, zo dacht ik. Dat het toch wel raar was dat ik zó moest foefelen om alle delen uit de stof te krijgen. En ook: dat die rokdelen toch wel heel lang waren, en na even vergelijken met een andere rok met heel wat centimeters ingekort werden - de enige manier om ervoor te zorgen dat ik op zijn minst alle noodzakelijke delen uit de stof kreeg. De binnenste taillebanddelen moest ik al uit een andere stof knippen.


Maar of mijn frank toen eindelijk eens viel? Nee, dat deed hij niet.

Ik knipte en begon te stikken. Nog meer bedenkingen, al snel. Dat die rok precies toch wel heel (héél) breed leek, in vergelijking met andere rokken die ik al voor mezelf naaide.

Viel hij toen al, die frank van mij? Euh... nee.

Ik werkte gezwind verder, want had een deadline te halen. Ik moest en zou die rok aandoen op de openingsavond van de winkel. Pas toen ik aan het punt kwam dat enkel nog de rits erin moest, de zijnaad dicht en de zoom genaaid, begon mijn frank zich te roeren? O nee... het zal toch niet... no way! Ik wéét dat toch! Altijd checken en dubbelchecken! Oooo nee...

Juist ja. Toen ik het patroon lang geleden afdrukte, vergat ik blijkbaar de "ware grootte" aan te vinken, en het patroon werd dus véél te groot geprint. U wilt niet weten welke lelijke woorden ik aan mezelf heb gericht, die welbewuste donderdagavond. En dat ik de uitnodigingsavond bijwoonde met een andere rok aan, zal u vermoedelijk niet verwonderen...

Sindsdien ligt de rok, UFO-gewijs, in een schuif in mijn naaikamer. Door de speciale zakken kan ik hem niet aan de zijkanten innemen, en veel valt er dus niet aan te doen. En dus geef ik hem weg. Ik mat even op:

- de bovenkant van de tailleband, voorkant,  meet 49cm
- de bovenkant van de tailleband, rugkant, meet 53cm
- de lengte, van bovenkant tailleband tot onderaan gemeten aan de zijnaad, is 65cm
(de rok is nog niet gezoomd, en aan één kant ook nog niet dichtgenaaid)


Dus: voel je er wel iets voor om een bijna afgewerkte rok te ontvangen, en pas je zo ongeveer wel in deze maten? Of pas je er niet in, maar wil je de stof wel voor een ander doel gebruiken? Ook mogelijk, natuurlijk.

Praktisch:
- Laat hieronder weten of je interesse hebt. Vermeld er eventueel ook meteen bij of je daarbij ook geïnteresseerd bent in de bijhorende rits en knopen, want die geef ik er met veel liefde bij!
- Volgende week zaterdag laat ik het lot bepalen naar wie ik de rok opstuur, in het geval er meerdere geïnteresseerden zijn.
- En dan vertrekt de rok, wie weet, op een reisje tot bij jou!

En zo moet ik dan eindelijk niet meer telkens weer op deze naaikemel van mezelf kijken, als ik in mijn naaikamer bezig ben...

14 opmerkingen:

 1. Prachtige rok! De maten van de tailleband: perfect!
  Ben op dit moment blij dat dit eigenlijk niet de perfecte maten zijn.
  Ik zie het helemaal zitten om hem af te werken.(rits en knopen zijn welkom, maar niet echt noodzakelijk, wegens eigen voorraad)
  Laat de zomer dan maar komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dus in feite is de rok voor een omtrek van 102cm?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een paar cm minder voor de naad met rits hé. Dus 100cm.

   Verwijderen
 3. Haha ik mocht het lila dress jumpsuit patroon testen en ik had dat toen ook voor! Gelukkig nam ik een test stofje en had ik nog wat tijd voor de deadline er was 😉
  Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk echt waar dat elke naaister dat al heeft meegemaakt :-). Ik wil wel proberen om van jouw UFO iets te maken, want de stof is oh zo mooi. voor mezelf of voor de mini, die heeft nog niet veel stof nodig ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh Waw! Wat jammer voor jou dat hij (een piepklein beetje) mislukt is! Ik wil er wel graag verder mee aan de slag gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goedenavond .

  Wat een super leuke rok en een mooi model en wat een gave stof .
  Bij mij is u rok erg welkom ,ik zie het als uitdaging de rok te maken voor me zelf .
  Ik ga er met plezier aan beginnen als de rok het reisje maakt naar mij ,en ja fijn als de rits en knopen ook mee reizen .

  Hartelijke groeten van ;Sjoukje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Superjammer zeg! I feel your pain ;-)
  Ik gun het iemand die de rok perfect past meer dan mezelf, dus ik doe niet mee met de giveaway ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. oh zo zonde! Hopelijk vindt jouw rok de juiste heupen 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 9. oooh dit is 'ne moeilijke'... mits afwerking en nepen in de tailleband achteraan zou die rok mij vermoedelijk passen én (heel belangrijk!) lang genoeg zijn (met mijn 180 cm wordt een rok al snel onzedelijk kort...) Bovendien vind ik de stof suppermooi !
  Maar.... ik draag 90% van de tijd broeken.
  Ik laat het over aan het lot :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Exact mijn maten, zo lijkt het... Ik waag ook graag mijn kans! Ik neem graag de rits en knopen over.
  Misschien heb ik zo mijn eerste handmade kledingstuk in mijn kast, al is het dan niet zelfgemaakt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat jammer zag dat deze mooie rok te groot is! Ik doe niet mee want als iemand de rok past zou het zonde zijn om er iets anders van te maken. Ik ben wel heel benieuwd of je de rok nog eens opnieuw gaat maken in de juiste versie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is wel de bedoeling ja, als ik nog eens een stof vind die ik er ook bij vind passen :-)

   Verwijderen
 12. Wauw wat een mooie rok ... en laat ik nou net ongeveer die maat hebben. Als de rok deze richting zou uitkomen, neem ik graag de rits en knopen van je over.
  Groetjes
  Tina
  www.driecreatievebijtjes.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen