donderdag 30 augustus 2012

Boekentas

Maandag wordt ten huize Piepow een grote dag! Het nieuwe schooljaar begint, en alhoewel ik zelf, bij gebrek aan werk, waarschijnlijk wat langer aan de zijlijn zal blijven toekijken, begint voor Lilith een heel nieuw hoofdstuk. Ze begint dan aan de eerste kleuterklas!

De start van haar schoolse leven was eigenlijk al gepland na de Paasvakantie, maar haar nog veel te grote slaapkopgehalte deed ons besluiten haar nog wat langer naar de crèche te laten gaan. En het moet gezegd, ze is er nu zeker meer klaar voor - alhoewel ze nog steeds heel veel slaapt in de namiddag...

In het voorjaar broedde ik dus op het plan om haar boekentasje zelf te maken. In blogland zijn veel mooie voorbeelden te vinden, en ik wilde het ook proberen. De juiste stofjes vond ik in februari op het stoffenspektakel, de ideeën kwamen gaandeweg, van overal een beetje. Uitstel van haar instapdag zorgde natuurlijk ook voor uitstel van het naaien, maar zie, hij is klaargeraakt!Ik volgde gedeeltelijk de handleiding van oontje, en toch vond ik het maken van dit boekentasje eigenlijk één grote leerschool. Kent u de trial-and-error methode? Wel, dit kan er alleszins als perfecte illustratie voor doorgaan. Hoe vaak ik ben herbegonnen aan bepaalde onderdelen, u wil het niet weten. Maar nu weet ik natuurlijk wel hoe het allemaal het beste gaat, dus als ik dit ooit nog eens doe, zal dat helemaal gesmeerd lopen!

Een paar punten die ik zou veranderen bij een volgend exemplaar:

 • De afmetingen: bij gebrek aan een voorbeeldboekentasje dat ik kon opmeten, moest ik het doen met afmetingen van boekentasjes die ik in reclameboekjes vond, en toch vind ik de boekentas net iets te groot uitgevallen. Maar goed, in het beste geval kan Lilith een paar jaar doen met deze boekentas, en ze zal zelf ook wel nog groeien, ha!
 • De vlieseline die ik gebruikte om het te verstevigen: ik gebruikte overal Vlieseline H640, een soort wattine, eigenlijk. Het boekentasje blijft daardoor staan en is ook heerlijk zacht nu, maar het verwerkt wel moeilijk als je randen begint door te stikken en zo. Véél te dik. Een volgende keer ga ik dus op zoek naar een andere manier om te verstevigen.
 Voor de rest ben ik wel heel content van de verstelbare schouderriempjes...
... het naamvakje binnenin... ... de zak vooraan...


... en het gezichtje van Lilith toen ik haar haar afgewerkte boekentasje toonde!

Nu ik hier herontdekte welk een fijn materiaal flockfolie wel niet is, flockte ik ook nog vlug haar naam op haar boekentas, gemakkelijk voor de juffrouw, zo lijkt me.
Ze is er klein voor, onze kleine meid. Of ik er zelf wel zo klaar voor ben, dat zal maandagochtend wel  blijken...

29 opmerkingen:

 1. Zo prachtig dat je dat hebt gedaan! Jij en je dochtertje kunnen terecht zeer trots zijn... zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waaauw, dat is ongeloofelijk sjiek! Proficiat echt waar. Ik hoop dat ik dat ook ooit een keertje kan. En dat uitproberen en opnieuw beginnen ken ik als geen ander, zelfs voor de simpelste dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog zo'n prachtig boekentasje dat ik in blogland zie verschijnen !!! Stiekem ben ik echt een beetje jaloers dat ik dat nooit voor mijn jongens heb kunnen maken ... en wees maar zeker dat ik ook dit exemplaartje de max vind !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow dat is echt mooi geworden! Mag je trots op zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. amai, super gedaan! dat wordt zeker een geslaagde eerste schooldag met zo'n boekentas

  BeantwoordenVerwijderen
 6. zéér mooi resultaat!!! daar mag je terecht fier op zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Knap gemaakt! Lilith maakt haar entree op school gegarandeerd in stijl!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nu 3 september nadert, zie ik plots overal boekentasjes verschijnen :-) En deze vind ik absoluut de max!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. het is wel duidelijk dat het binnenkort schooltijd is hé, her en der in blogland duiken de boekentasjes op ;-). En dit van jou is ook zo'n prachtexemplaar!!! Lilith zal stralen op haar eerste schooldag! En ook veel succes voor jou hé, het is toch wel bijzonder, zo die eerste keer naar school...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig! En haar totje, geld waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. héééél mooi. Het kan al niet mis gaan op de eerste schooldag.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. prachtig gewoon, die kleine meid straalt!!!
  liefs, mimi xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 13. waauw jong, dat kipling en hedgren en alles van studio 100 maar goed oppast! straks wil iedereen ne Piepow boekentas
  ik duim dat je snel werk hebt...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Amaaaaaaaaaaaaai!!
  Zoiets kunnen maken, da's echt geweldig!

  Ik ben al trots op een zelfgemaakte turnzak ;o))

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb de mijne ook vandaag gepost :-) Leuk hé, om je kind met zo'n geslaagd exemplaar van eigen hand te zien rondlopen! Die van jou is ook heel knap gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtig! Veel succes maandag, zowel voor dochter àls voor mama!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Waw, alweer zo'n mooie boekentas. Gisteren zag ik er ook al eentje de revue passeren. Hier durf ik niet aan te beginnen, beetje te hooggegrepen voor mij denk ik. Mooi!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Succes maandag en mooi......... is de tas zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik wou ook een boekentas maken, maar ik mocht niet van de zoon... "dan duurt dat te lang mama"
  Tegen november probeer ik het ook, voor de dochter die dan ook de grote stap zet...

  Succes maandag, dat komt helemaal goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Amai, ik vind dat straf dat ge dat kunt, zou ik noooooit aan durven beginnen. Prachtig hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Awel, al veruit het schoonste exemplaar dat ik zag! Ik was het ook van plan maar gezien Mila haar boekentasje van de peuterklas al na welgeteld 2 weken vreselijke tekenen van over de grond slepen en in de modder sleuren vertoonde, besloot ik er het werk niet in te steken. Maar ja,daar volgt dan uit dat haar boekentas nog geen kwart zo mooi is alsnog resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Waauw, prachtig heb je geen tutorial gemaakt?
  Ik "moet" er ook 1 maken tegen april.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, nee, eigenlijk niet. Ik ben wel vol goede moed begonnen met foto's maken en notities nemen, maar ben nooit tot op het einde geraakt. De handleiding van oontje, waar ik ook naar verwijs in m'n blog, is wel heel nuttig hoor!

   Verwijderen